Programma Open Energiedag

Bezoek de Open Energiedag 21 september 2024

In het Gooi investeren de verschillende energiecoöperaties al langere tijd in verduurzaming van de woningen. Inmiddels is de basis gelegd en groeit de vraag naar duurzame warmteoplossingen. Belangrijke criteria daarbij zijn duurzaamheid, betaalbaarheid, betrouwbaarheid, efficiëntie, zeggenschap en eigenaarschap van bewoners. 

Tijdens de Open Energiedag openen drie warmteprojecten hun deuren om te vertellen over hun warmteproject. We hebben een programma gemaakt: 

  • 10.30-11.30 Hilversumse Meent met een klein bronnet voor 21 woningen (via woningcorporatie G&O)
  • 12.30-13.30 Blijkpolder Nederhorst den Berg met een bronnet (12-15°) voor 530 woningen (via ECWijdemeren).
  • 14.30-15.30 Muiderberg met een warmtenet van 60/70° voor 1200 woningen (via Wattnu)

Je kunt je aanmelden door een mail te sturen. Graag vermelden welke projecten je wilt bezoeken. Meld je aan via email en ontvang de locaties 

10.30-11.30 uur Klein bronnet Hilversumse Meent
In de Hilversumse Meent werken de gemeente, netbeheerder, een bewonersstichting en de woningcorporaties samen aan het proeftuinproject Meent Aardgasvrij (met subsidie PAW) om de wijk aardgasvrij te maken. Woningcorporatie G&O heeft recent een project uitgevoerd om haar eerste 21 woningen in de wijk volledig aardgasvrij te maken met het concept van De Warmte Maatschappij (een warmtebedrijf). De woningen worden via een bronnet voorzien van warmte en koude.
Website: Meent Aardgasvrij (wonenbijgeno.nl)

12.30-13.30 uur Bronnet Blijkpolder – – Nederhorst den Berg
Op initiatief van de bewonersgroep Blijkpolder Nederhorst den Berg kiezen we voor een collectieve warmteoplossing met een bronnet in plaats van een warmtenet voor 530 woningen. Met de RWZI (rioolwaterzuivering) Horstermeer als bron. Het gezuiverde (afval)water van de RWZI gaat met een temperatuur van 12-15° via een net van leidingen (een bronnet) naar de woningen en wordt in de woningen aangesloten op individuele warmtepompen. Bewoners bepalen zelf, afhankelijk van de duurzaamheid van de woning, of de warmtepomp op lage (35°) of midden temperatuur (50/60°) wordt ingesteld. Uitdaging is maximaal 50°. Bewoners kunnen de temperatuur ook later verlagen als ze verder zijn met het verduurzamen van de woning of ook willen koelen.
Website: Buurtwarmte.ecwijdemeren.nl

14.30-15.30 uur Warmtenet Muiderberg – aquathermie
Ontwerp en aanleg van een Warmtenet met als bron Aquathermie.
De gemeente Gooise Meren en de energie coöperatie Wattnu richten een warmtebedrijf op voor het dorp Muiderberg. Er kunnen 1200 huishoudens in allerlei soorten woningen aangesloten worden met als doel om Muiderberg binnen 10 jaar CO2 vrij te verwarmen. Met een dorpswandeling naar het strand naar de bron van het Warmtenet.
Website: Warmtenet Muiderberg – Duurzame en betaalbare warmte. Samen goed geregeld!